Site Network: Lemvig museum | Skulpturstien | Planetstien | Jens Søndergaards Museum | A. Nevskij udstillingen | Flyvholm redningsstation |

Lidenlund

Livets gang i Lidenlund

I denne kærligt samfundssatiriske tegneserie kan man nikke genkendende til landskaber, gadebilleder, bygninger og personer i Lemvig by. Det er historien om den lille provinsby og dens beboere. Tegnerens pen fanger præcist begivenheder, mennesketyper og replikker, der nogle gange ville kunne opleves i enhver lille by, men andre gange er meget tæt på den lokale virkelighed. Tidsbilledet er typisk for 1950erne og 60erne, selv om tegneren hele tiden hentede aktuelle tendenser og moder ind i serien.

Kort før tegneren Henning Gantriis’ død i 1989 erhvervede Lemvig Museum en samling på 100 originaltegninger til tegneserien og fik senere fra hans arvinger flere strimler fra forskellige perioder og en fin samling skitser. Museet overtog også Gantriis’ arbejdsbord og tegnesager. I udstillingen er tegneserierne suppleret med fotografier, så man kan se hvor tegneren har hentet sin inspiration. Det er Lemvigs karakteristiske kirketårn, Torvet og Vestergade, havnen, Lystanlægget og Musiktribunen. Nogle gange har han tegnet bygninger og personer direkte af, andre gange har han blandet tingene. Pastor Svolm ligner til forveksling virkelighedens provst Obel af ydre, mens redaktør Ansatz vistnok er en ligelig blanding af nogle af byens tidligere avisredaktører. Doktor Bramsig er en tro kopi af en lokal læge, doktor Nørby, som heller ikke var bange for at sige sin mening lige ud.

Mange besøgende spørger, hvor “Café Perlen” lå i virkeligheden. “Perlen” var navnet på en guldsmedeforretning, der lå i Vestergade. Den tilhørte Chr. Strande, der var en fornøjelig person. I hans baglokale samledes en flok venner og fik en lille én - og det var dette baglokale, der fik navnet “Café Perlen”. I Lemvig var der tidligere en mængde værtshuse og flere hoteller med servering, så selv om “Café Perlen” altså aldrig har været navnet på et værtshus, så er billedet af byens rige værtshusliv rigtigt nok. Det sjove brilleskilt stammer fra Chr. Strandes far; han havde forretning i Nørregade.

Ruten "I Gantriis' fodspor"

Tag på en vandring gennem Lemvigs historiske kulturmiljøer. Her opleves alle byens facetter med fine gamle bygninger og miljøer fra værtshusgader til kirketorv, handelsstrøg, kærlighedssti, fortættede gader og havn. "I Gantriis' fodspor" består af 17 udvalgte steder, som er markeret med skilte udformet som tegnerens ”gadespejl” og tegneseriestriber på facaderne. Hent folderen “I Gantriis' fodspor" her.