Insektvej – Cheminova & Vestjylland

En særudstilling om Cheminova og Vestjylland

En konfliktfyldt historie

I 1950’erne flyttede kemifabrikken Cheminova fra Måløv til Harboøre Tange. Fabrikken skabte masser af arbejdspladser til lokalbefolkningen og medførte et økonomisk løft for hele Lemvigegnen. Alle her kender en eller flere, som arbejder eller har arbejdet på Cheminova – eller de gør det selv.

Men fabrikken kom også med en giftig produktion, der har skabt den største generationsforurening i Danmarkshistorien, bl.a. giftdepotet ved Høfde 42.

Historien om Cheminova og Vestjylland er kompleks og konfliktfyldt. For hvad vejer tungest? Velstand og erhvervshensyn eller miljø og natur?

Den kemiske industri kræver uhæmmet spildevandsafløb – det er Vesterhavet.”
Cheminovas grundlægger Gunnar Andreasen, 1983

I udstillingen taler mange forskellige stemmer. Fortidige og nutidige. Unge og gamle. De fortæller om en fantastisk og uundværlig arbejdsplads, om en sorg over mistet natur, om frygt og bekymring og om uretfærdighed og ulighed mellem land og by.

Der er mange facetter i historien om vestjydernes forhold til Cheminova.

Kom tæt på ambivalensen indtil oktober 2025, hvor særudstillingen skiftes ud.

Stemmer fra Høfde 42

Lemvig Museum har samarbejdet med Lemvig Kommunes huskunstere Johanne Mygind, Laura Winge og Liv Nimand Duvå. De har ønsket at skabe dialog om Cheminova og Høfde 42 på tværs af generationer og har samarbejdet med lokale skoler. En del af skolebørnene har interviewet deres egne forældre og bedsteforældre om deres forhold til Cheminova. Materialet, som er blevet til på den baggrund, er brugt i udstillingen, og børnenes tekster er samlet i bogen ”Stemmer fra Høfde 42.”

Bogen koster 75 kr. og kan købes på museet eller i webshoppen

Besøgsadresse

Lemvig Museum
Vestergade 44
7620 Lemvig.

Lemvig Museum