Udstillinger

Vi har en række permanente udstillinger på museet, der fortæller den fascinerende historie om vores egn, naturen og folket

Lemvig købstads historie

Kom og oplev hvordan Lemvig har udviklet sig fra middelalder til nutid. På udstillingen om ’Lemvig Købstads historie’ udfoldes fortællingen om forholdet mellem købstad og opland. Om en egn der gennem tiderne har været præget af handel med verden, af hårdføre fiskere og flittige bønder. Og ikke mindst af virketrang, borgerpligt, gudsfrygt og næstekærlighed. Udstillingen er delt op i to dele med masser af spændende viden, hvad og hvem der har formet og udviklet Lemvig by. Udstillingen er velegnet for både store og små og børn og barnlige sjæle kan desuden lege i ”Frk. Wahlstrøms hattebutik” og se på kjoler fra en af de butikker, der stadig eksisterer i dag – ’Damernes Magasin’.

Vestjylland og verden

Der er langt fra København til Lemvig, og omvendt; det gælder i dag, og det gjaldt for 100 og 200 år siden. Til gengæld var markedsbyerne Tønder, Husum og Itzehoe, og storbyer som Hamburg, Altona og Amsterdam nære og velkendte lokaliteter i vestjydernes geografi. I udstillingen ’Vestjylland og verden’ har vi samlet en række genstande, der fortæller om forbindelsen mellem Lemvig-egnen og omverdenen i 1700- og 1800-årene. Her kan I for eksempel se gods fra strandede skibe, isenkram og manufakturvarer fra England og Tyskland, messingtobaksdåser og krydderier fra Holland og spændende døre med verdensdelene malet på – Europa, Amerika, Asien og Afrika.

Niels Bjerre og en egn under forandring

UDSTILLINGEN ER MIDLERTIDIG NEDTAGET GRUNDET NY SÆRUDSTILLING

Niels Bjerre er egnens store maler. Han levede fra 1864 til 1942, og hans barndomshjem lå midt i et storslået og afvekslende vestjysk landskab, og det var i det landskab han hentede sine væsentligste motiver. I 1880’erne gik han på Kunstakademiet i København og som udøvende kunster vekslede han mellem at opholde sig i Vestjylland om sommeren og København om vinteren afbrudt af enkle rejser til udlandet. Udstillingen handler om Lemvigegnen i tiden omkring år 1900, hvor mange teknologiske nybrud fandt sted: De store kystsikringsbyggerier på vestkysten, telefonsystemets indtog, landvindingsarbejder med dræning og afvanding, nyt havneanlæg i Thyborøn 1914. Niels Bjerre tog rundt på egnen og skildrede fremskridtets manifestationer i sine billeder. Samtidig gengav han stemningsfyldt også de åndelige brydninger i de grundtvigske og indremissionske vækkelsesbevægelser, som i samme tid forandrede det religiøse landskab.

Livets gang i Lidenlund

Tag med på opdagelse i Henning Gantriis’ univers om Livets gang i Lidenlund – den kendte og elskede tegneserie, som udkom i Politiken gennem 20 år. Kort før tegneren Henning Gantriis’ død i 1989 erhvervede Lemvig Museum en samling på 100 originaltegninger til tegneserien og fik senere fra hans arvinger flere strimler fra forskellige perioder og en fin samling skitser. Museet overtog også Gantriis’ arbejdsbord og tegnesager, som alt sammen kan opleves i udstillingen. Udstillingen illustrerer hvor tegneren har hentet sin inspiration til steder og karakterer.

Lidenlund i børnehøjde

Her kan børn lege og gå på opdagelse i Lidenlund. Byen har et posthus, en avis og en politistation med arrest. I tøjbutikken kan man købe et sæt af tidens tøj, en politiuniform eller en præstekjole, så man er passende klædt på til et besøg i de andre huse på Torvet. Her er ting fra 1950’erne og 60’erne, som man må lege med, og som kan give gode snakke mellem generationer.
I museets animationsværksted kan man skabe små film med figurer fra tegneserien Livets gang i Lidenlund.

Thøger Larsen – En digter under stjerner

Ved indgangen til udstillingen står første vers af digterens mest kendte digt, sangen ”Danmark, nu blunder den lyse Nat”, som han skrev til en fest på Jeppes Aakjærs gård Jenle i 1914. Mange kender ham ikke for andet, men det er hans samlede lyrik, der har placeret ham blandt Danmarks største digtere. Kernen i museets udstilling om Thøger Larsen er det arbejdsværelse, som han havde i sit hus ved Lemvig Sø; det er fyldt med bøger, kort, tegninger og astronomiske instrumenter. I arbejdsværelset står alting nøjagtigt som det gjorde, da Thøger Larsen døde. Udstillingen sætter også digteren selv ind i en universal sammenhæng. For Thøger Larsen var menneskets liv på jorden en del af et større kredsløb – af slægternes gang og af universet.

Besøgsadresse

Lemvig Museum
Vestergade 44
7620 Lemvig.

Lemvig Museum