Jernkysten

Oplev Jernkysten på Lemvig Museum

Den jyske vestkyst har altid været søfolkenes skræk. Jernkysten kaldte man den i lodsbøgerne. I storm og tåge var det vanskeligt at beregne et skibs position på grund af den stærke strøm i Nordsøen, og når man først kunne se kysten, var det for sent at vende med de store sejlskibe.
Brændingen kunne slå et skib til vrag på ingen tid. Mange fartøjer forliste derfor på denne del af kysten.

Du kan gå på opdagelse i Jernkystens dramatiske historie på mange forskellige måder. I udstillingen Jernkysten på Lemvig Museum udfoldes historien med fortællinger om forlis og om redningsvæsnet, som er en vestjysk opfindelse.

På Flyvholm Redningsstation kan du se den store redningsbåd, som krævede sine mænd at ro ud gennem en oprørt brænding.

Du kan også møde Jernkysten ude i landskabet med lydfortællinger, f.eks. ved Bovbjerg Fyr og Flyvholm Redningsstation.

Jernkysten.dk fortælles i ord, billeder, video og lyd historier om skibe, som strandede på kysten mellem Hvide Sande og Thyborøn og om de redningsfolk, fremmede søfolk, passagerer og lokale, der oplevede de dramatiske begivenheder på tæt hold. Skoler kan hente et undervisningsforløb på hjemmesiden.

Du kan også møde Jernkysten ude i landskabet med lydfortællinger, f.eks. ved Bovbjerg Fyr og Flyvholm Redningsstation. Du aktiverer selv historien ved at dreje på skibsrattet og generere den energi, der skal bruges til at sætte lydfortællingen i gang.

I kan tage Jernkysten med hjem i bogform eller med spillet ”Jernkystens Helte”, hvor I selv er besætningen på redningsbåden, som skal klare at ro ud til det forliste skib og tilbage igen – uden hverken at miste modet eller tage for meget vand ind. Er I mon selv Jernkystens helte?!