Stor pengegave på en grå tirsdag

27. februar 2024

Sammen med 91 andre statsanerkendte museer, fik Lemvig Museum i tirsdags et glædeligt brev fra kulturminister Jakob Engel-Schmidt. Brevet afslørede, at alle museerne hver især får 255.000 kr. som ekstratilskud i år.

Kulturministeren skriver i brevet til museerne, at de ekstra penge skal gå til arbejdet med samlingerne. Det er netop et punkt højt på Lemvig Museums dagsorden. Vores magasiner står nemlig overfor en grundig gennemgang – de magasiner, som opbevarer selve museets eksistensberettigelse: kulturarven for Lemvig og omegn. Derfor falder pengegaven også på et ”tørt” sted. Lemvig Museums magasiner er i dag spredt ud på flere lokationer, og flere af dem ikke så gode: Nogle ligger i kældere med vandførende rør, og der har været tilfælde af vandskader. Andre igen er utilgængelige med større genstande pga. snævre trapper.

For at løse denne udfordring er en kvart million kroner et stort skub den rigtige vej. Pengene kan eksempelvis gå til konservering af genstande, der har lidt vandskade, og der kan indkøbes inventar, så vores materialer kan opbevares mere sikkert. Pengegaven kunne muligvis også bruges på en planlagt flytning. En stor del af vores museumssamling skal nemlig opbevares hos nabomuseet, Hjerl Hede.

Hjerl Hede har netop opført et nyt magasin, hvor Lemvig Museum har fået lov at leje sig ind. Det er et fremtidsorienteret magasin med masser af plads og optimale opbevaringsforhold. Selve processen med at pakke genstande ned, få det klargjort og flyttet, kommer til at kræve mange ressourcer.

Udfordringer er der nok af, så pengene vil bestemt blive brugt fornuftigt. Vi er meget taknemmelige for den fornemme gave.