Rylen i Limfjorden 1924-2024

29. februar 2024

Udstilling på Johannes Larsen Museet i Kerteminde:

Rylen i Limfjorden 1924-2024

– nutidens kunstnere hylder 100-året for Rylens besøg i Limfjorden

 

Johannes Larsens gamle båd Rylen har atter været på togt i Limfjorden, som den var for 100 år siden. Denne gang lastet med 10 billedkunstnere og 10 forfattere i små hold samt den fynske kunstner Jens Bohr som skipper.

Rylen er en gammel bæltbåd der blev bygget i 1896 oprindeligt til at fange sild med net. Dens størrelse er beskeden: 3 m bred og knap 10 m lang. Johannes Larsens ombyggede senere båden og sejlede på togt rundt til de danske øer med forfatteren Achton Friis, og ekspeditionen resulterede i bøgerne De Danskes Øer. For 100 år siden stævnede Johannes Larsen og forfatteren Achton Friis ind i Limfjorden.

Rylen i Limfjorden 1924-2024 er en særudstilling som samler værker fra togterne i Limfjorden i 1924, 2022 og 2023 år. Udstillingen kan opleves på Johannes Larsen Museet i Kerteminde fra d. 16. marts – 23. juni.

På de nylige togter, udgjorde besætningen en blanding af billedkunstnere og forfattere. 10 af hver og de var med ombord som arbejdende gast i ca. 4 dage. Hver især forholdt de sig til den særegne natur i Limfjorden og de har skabt deres værker ud fra det. Rylen i Limfjorden 1924-2024 er derfor en udstilling med alt fra malerier, videokunst og tryk til lyrik og prosatekster. Med på togterne havde kunstnerne et eksemplar af Larsens og Friis De Danskes Øer til at fortælle om tidligere tider og til at belyse udviklingen af natur, kultur og livsvilkår i Limfjorden.

Udstillende kunstnere/gaster:
Billedkunstnere:
Mia Nelle Drøschler, Anne Mette Larsen, Christina Capetillo, Toni Larsen, Mette Vangsgård, Svend-Allan Sørensen, Jens Bohr, Jens Frimer, Søren Assenholt og Claus Handgård Jørgensen.

Forfattere:
Thøger Jensen, Jens Smærup Sørensen, Sanne Flyvbjerg, Carsten Rene Nielsen, Ingrid Nymo, Marianne Larsen, Maja Elverkilde, Lotte Kirkeby og Rikke Oberlin Flarup.

Lemvig Museum bidrager med udlån af fire Limfjordsværker af Niels Bjerre. Til sommer vises nogle af de udstillede værker på Lemvig Museum, Jenle og Johannes V Jensen og Thit Jensen Museet.