Fernisering og solformørkelse

26. marts 2025

Lemvig Museum fejrer Thøger Larsens 150-års jubilæum med åbning af nye udstillinger og en unik solformørkelsesoplevelse

Den 29. marts 2025 markerer Lemvig Museum 150-året for digteren Thøger Larsens fødsel med åbningen af to nye udstillinger, der hylder hans liv og værk. Thøger Larsen var også amatørastronom, og åbningsdagen bliver en helt særlig oplevelse, da der samtidig indtræffer en delvis solformørkelse.

To nye udstillinger om Thøger Larsen er en del af museets bidrag til fejringen af Thøger Larsen og hans betydning for dansk litteratur.

· Med udstillingen ”Et evigt øjeblik” kommer man på en sanselig og oplevelsesfyldt rejse ud i naturen, ned under jorden, ud i universet og ind i Thøger Larsens digtning og liv. Udstillingen er skabt af det prisbelønnede internationale kunstnerkollektiv MØR collective, ved Troels Jacob Jensen, Mika Forsling og Anika Barkan. Den er blevet til med støtte fra Færch Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Knud Højgaards Fond.

· Udstillingen ”På solsystemets store karrusel” er skabt af Kirsten Klein en af Danmarks mest anerkendte fotografer. Hun har ladet sig inspirere af Thøger Larsens årstidsdigte i denne lille udstilling, hvor vi følger døgnet og årets gang i Danmark. Udstillingen tager afsæt i evighedskalenderbogen ”På solsystemets store karrusel”, som museet udgav i december 2024.

Solformørkelse over Lemvig En særlig begivenhed på åbningsdagen er den delvise solformørkelse, der vil være synlig fra museet hvis vejret tillader det. For at gøre oplevelsen tilgængelig for alle har museet sikret solformørkelsesbriller til de besøgende.

Programmet starter Kl. 11.00 med velkomst, åbningstale og fællessang i Lemvig Museums have. Herefter kan de besøgende:

· se udstillingerne og tale med kunstnerne

· se solformørkelsen, der starter i Lemvig kl. 11:24, topper kl. 12:19 og slutter 13:13

· få en portion varm suppe fra Slagter Mortensen

Udstillingsåbningen er sponsoreret af Skovgaard Energy og Lisby WP.

Praktisk information Arrangementet finder sted på Lemvig Museum, Vestergade 44, 7620 Lemvig. Arrangementet er gratis, men af hensyn til forplejning vil vi gerne have tilmelding senest d. 26. marts. I tilfælde af udsigt til regn vil arrangementet blive aflyst. Tilmeldte vil få besked om dette via mail. Udstillingerne er åben for almindeligt publikum fra d. 1. april.

Vi glæder os til at byde velkommen til en dag fyldt med kultur, historie og astronomiske oplevelser!

 

En rejsebeskrivelse ind i udstillingen Et evigt øjeblik:

Allerede på trappen ned til udstillingen bliver min nysgerrighed vakt. På en væg står der ”Et evigt Øjeblik – Gå på opdagelse i Thøger Larsens verden”. Fra udstillingsrummene lyder sang. I det første rum jeg kommer ind i står der et langbord – på det ligger en plade, med nogle håndskrevne noter. Jeg tager pladen op, for bedre at kunne læse, med da jeg flytter pladen forandre teksten sig. Mærkeligt? Jeg lader pladen glide rundt på bordet, og hele tiden dukker nye håndskrifter frem – astronomiske beregninger, digtbidder med overstregninger, tegninger… – det er som om, Thøger Larsens noter og manuskripter bliver levendegjort for mine øjne. Jeg drages igen af sangen. Den kommer fra en delvis mørklagt niche. Rødder hænger ned fra loftet, væggene er beklædt med tørv, loftet åbner sig mod himlen og trækroner, hvis grene vifter i vinden. Det er som at dykke ned under mulden. Jeg lægger mig i den bløde mosbeklædte jord, som viser sig at være mange lag af bløde plystæpper – lukker øjnene og lytter til sangen. Smukke ord og sætninger – ordbilleder, rim blander sig med et sælsomt akkompagnement. Det er skabt af lyde fra møller og fra naturen. Hvor længe jeg ligger der, ved jeg ikke, måske har jeg blundet. Med en dejlig fornemmelse i kroppen kryber jeg ud af hulen. I øjenkrogen, ser jeg noget, der bevæger sig – et hvidt forhæng, der dækker for en døråbning. Vand i et sælsomt lys bølger hen over forhænget. Jeg slår det til side og træder ind – står i et stor rum beklædt med og gennembrudt af levende billeder. Det er som om jeg bevæger mig rundt i en drøm – Thøger Larsens drømme og tanker – en naturens og universets forunderlige katedral. Dette var første kapitel af min rejsebeskrivelse. Besøg selv udstillingen og oplev det og meget mere.

 

Citater:

Mette Lund Andersen, museumsleder: Har Thøger Larsen noget at sige os i dag? Ja, det mener jeg bestemt. I sin digtning forholder han sig til nogle af de store og evigt aktuelle spørgsmål om livet, naturen og universet. Og han har en helt særlig fornemmelse for samspillet mellem det bittesmå og det uendelige. Thøger Larsens digte kan godt være svære at gå til for nutidens læsere, fordi de formulerer store tanker i et gammelt sprog. Men indholdet er evigt ungt, og derfor har vi brug for at Thøgers digte løbende bliver læst og fortolket på nye måder. Af den grund er jeg meget glad for samarbejdet med kunstnergruppen MØR, som med deres udstilling viser gæsterne nye vej til at opleve Thøger Larsens verden og til at forstå deres eget liv i evighedens perspektiv.

Kunstnere Mika, Troels og Anika udtaler: I arbejdet med denne udstilling har vi kastet os nysgerrigt over alle aspekter af Thøger Larsens liv, fra hans digtning, til hans dybe forbindelse med naturen, samt hans interesse i astronomi og videnskab. Det har været fantastisk at gå i hans fodspor, at forstå hans store udsyn, i det nære, hans evne til at se skønheden i nuet og i vores dødelighed. Vi er blevet inspireret af hvordan Thøger insisterede på at kunsten kan være døren til det sansende og derved en kilde til at leve livet mere fuldt. Vi har skabt kollager af hans ord, filmet, optaget lyden af møllehjul, som alt sammen er blevet vores tolkning af Thøgers verden.

Kirsten Klein, Fotograf: Det har været utroligt givende at gå i dialog med Thøger Larsens natur- og årstidsdigte. Han var jo som jeg forankret i Limfjordegnens landskab og lys, og hans digte rummer den samme dybe fascination af naturens kredsløb, som jeg forsøger at indfange i mine fotografier. At udvælge billeder til både udstillingen og evighedskalenderen har været en rejse gennem årstiderne – en måde at lade billeder og ord spejle hinanden i en fælles hyldest til naturen og dens foranderlighed.

 

Yderlig information og aftale om interview med kunstnerne kan fås ved henvendelse til

Lars Mathiesen tlf. 97820025 E-mail: lm@lemvigmuseum.dk