Du danske Sommer – 100 året for Thøger Larsens sang

9. august 2023

Elsket dansk sommersang fylder 100 år

Den 12. august 1923 blev Thøger Larsens sang ”Du danske Sommer” trykt for første gang.
På Lemvig Museum fejres sangen med et eftermiddagsarrangement i museets have lørdag d. 12. august 2023 kl. 14.00 – 16.00.
Det bliver en rigtig fødselsdagsfest med hornmusik og taler.
Lemvig Amatørorkester spiller. Forfatteren Anders Bune fra Fjaltring har skrevet en sang til fødselaren og holder også eftermiddagens første festtale. Vesterhavskoret synger herefter for på en række mere ukendt sange af Thøger Larsen.
Efter en pause, hvor der er mulighed for at købe drikkevarer, vil komponist og projektleder ved ”Sangens Hus” Lasse Skovgaard holde festtale. Han er en af en række komponister, som skriver nye melodier til en ny sangbog med Thøger Larsensange, som efter planen udkommer næste år. Under eller efter talen vil der være ”uropførelse” af to af Lasse Skovgårds melodier.
Den næste taler og sidste på listen er Lemvigs sognepræst Kristoffer Garne. Han udgav i foråret bogen ”Thøger Larsens Verden”. Han fortæller om, hvorfor Thøger Larsen er sommerens digter. I parentes kan det bemærkes at TV Midt Vest vil optage talen og dele af det øvrige program til en udsendelse om Kristoffer Garnes nye bog, som vises senere på året.
Arrangementet sluttes festligt af med sang og amatørorkesterets ”hornmusik”.

Thøger Larsen indledte sin sang om den danske sommer med stroferne

Du danske sommer, jeg elsker dig,
skønt du så ofte har sveget mig.

Mange vil nok mene at den danske sommer svigtede i år 2023. Juni var rekord varm og tør. Juli måned blev den vådeste juli i Danmark, siden målingerne startede i 1874.
Thøger Larsen skrev digtets indledning på baggrund af lignende rekorder. Juli 1922 – altså året før udgivelsen – var med sine 13,1 grad den koldeste og mindst solrige måned i det 20. århundrede. Sommeren 1923 var ”lunefuld”, som det hedder i sangen. Juni måned 1923 var den koldest målte, juli blev solrig og varm og august blev stormfuld og kold. Alligevel kunne Thøger Larsen hylde sin elskede sommer, og skrive det digt, der med komponisten Otto Mortensens fine melodi er blevet en af Danmarks mest elskede sommersange. (kilde: https://spildansk.dk/nyheder/dudanske-sommer-var-rekord-darlig-i-1923/ )

Museumsformidler Lars Mathiesen, der er medarrangør af fødselsdagsfesten, krydser fingre for vejret. Han fortæller, at lige nu ser det ud til at blive overskyet, men forholdsvis varmt i Lemvig  – 22 grader ifølge den norske vejrtjeneste YR.
”Sommeren har jo været rigtigt museumsvejr, og vi har haft rigtigt mange besøgende. Vejret har ikke været til solbadning, men museets byvandringer og andre udendørsarrangementer har også været rigtigt godt besøgt” fortæller han.
På Lemvig Museum håber de også, at rigtigt mange vil være med til ”fødselsdagsfesten”. Man tilmelder sig via museet hjemmeside www.lemvigmuseum.dk. Arrangementet koster 75 kr. inklusiv entre til museet og er gratis for medlemmer af museets støtteforening.