Bogudgivelse: Tidsbilleder

19. december 2023

Lemvig Museum dykker ned i fortiden med Fotograf Winthers “Tidsbilleder”

Lemvig Museum inviterer til en unik rejse gennem tid og historie med den nyligt udgivne fotobog “Tidsbilleder”. Bag hvert fotografi gemmer sig en del af Lemvigs fortid, frosset fast i tiden af den tilbageholdende og dygtige fotograf Gustav Winther.

Historien om Fotograf Gustav Winther i Lemvig starter med en trist begivenhed, der bekræfter ordsproget; Den enes død, den andens brød.
Den 6. august 1903 bragte Lemvig Folkeblad nyheden om fotograf Jørgen Enevoldsen Winthers tidlige bortgang i en alder af kun 35 år. Efter hans død tog hans kone Anna Winther, en stærk kvinde engageret i kampen for kvinders rettigheder, styringen af familiens fotoatelier. Hun formåede at fortsætte forretningen, som blev flyttet til Centralgården på Torvet.

I 1904 giftede Anna sig med en af de ansatte – Carl Gustav Pedersen. Han fik kongelig bevilling til at bære familienavnet Winther i 1905. Han viste sig at være en dygtig fotograf og forretningsmand. Han drev forretningen sammen med Anna og tog utallige fotografier af personer og begivenheder indtil sin død i 1947.

Efter Gustav Winthers død fik Lemvig Museum flere tusinde glaspladenegativer, som i mange år stod i kasser på museets magasin. For ti år siden påtog en af museets frivillige, Henning Skjoldager sig at scanne mange af negativerne.

Efter en ihærdig og lang indsats fra Henning udgiver Lemvig Museum nu bogen ”Tidsbilleder” med et flot udvalg af de bedste billeder. Den er på 126 sider og i et flot stort format.

Bogen er ikke blot en samling af fotografier; den er et vindue til fortiden og en hyldest til en fotograf, der formåede at indfange store og små øjeblikke og bevare dem for eftertiden. Lemvig Museum er stolte af at præsentere frugten af dette arbejde.

“God fornøjelse med Fotograf Winthers ‘Tidsbilleder’,” lyder opfordringen fra museumsformidler Lars Mathiesen, der sammen med fotograf Mads Krabbe har stået for fotoudvalget og layout af bogen. De to håber, at denne bog vil være et vindue til fortidens Lemvig for læsere og fotografielskere.

Bogen kan købes på Lemvig Museum eller i vores webshop og koster 200 kroner.