SÆRUDSTILLING 4. JUNI – 18. SEPTEMBER 2022

Udstillingen SAPPHO / SAPFO viser værker af Peter Brandes og Mille Søndergaard

Sapfo levede på øen Lesbos 600 f.Kr. og skrev digte om længsel og begær til kvinder. I antikken blev hun kaldt den tiende muse for sine sanselige beskrivelser af begærets væsen. De fleste af Sapfos digte har vi kun som fragmenter fra fund af papyrus og potteskår.

I udstillingen inviteres publikum til at opleve Sapfos poesi fortolket både på skrift og i billeder.

Med forskellige udtryk har kunstnerne Peter Brandes og Mille Søndergaard fortolket Sapfos digte, og på udstillingen vises et bredt udvalg af grafik, skulpturer, keramik, stofcollager, fotografi og antikke artefakter relateret dertil.

Peter Brandes og Mille Søndergaard har gennem en årrække været grebet af Sapfos digte og nysgerrig på Sapfos person. Uafhængigt af hinanden illustreret de til nye oversættelser af Sapfos digte i 2020, som begge indgår i udstillingen. Første gang Sapfos digte udkom samlet på dansk var i 1924: oversat af digteren Thøger Larsen. Han var selvlært filolog, og fandt i sit arbejdsværelse, der bevaret på museet, et slægtskab til Sapfos poesi. Dermed skriver de alle sig ind i en lang tradition af kunstnere og digtere, der på tværs af tid, sted, kultur og køn har haft Sapfo som inspirationskilde.

I forbindelse med udstillingen udgives et katalog med billeder fra udstillingen og tekster af filologer, kunstnere og forfattere, der har beskæftiget sig med Sapfo. Heraf vil 60 eksemplarer blive solgt som særudgaver med en original signeret radering af både Peter Brandes og Mille Søndergaard Kataloget samt særudgave kan købes på museet fra udstillingen åbner.

Fernisering afholdes fredag d. 3. juni klokken 16, hvor udstillingen vil blive åbnet af tidl. litterær Direktør for Gyldendal Johannes Riis. Udstillingen er aktuel på Lemvig Museum frem til d. 18. september 2022 og er skabt i et samarbejde med Antikmuseet ved Aarhus Universitet, hvor den kan ses fra 23 september 2022.

Tak til:
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Færchfonden
A/S Stryhns Familieselskab
Købmand Herman Salling Fond

DanishEnglishGerman