Site Network: Lemvig museum | Skulpturstien | Planetstien | Jens Søndergaards Museum | A. Nevskij udstillingen | Flyvholm redningsstation |

Torvald Westergaard

Torvald Westergaard

Torvald Westergaard levede fra 1901 til 1988. Han var født i Hillersborg i Thy, men flyttede til Lemvig i 1923. Han var kunstner og håndværker. På sit stenhuggerværksted i Vejbelsgade i Lemvig lavede han utallige originale gravsten, der findes rundt om i Jylland. Samtidig arbejdede han hele sit liv med en kunstnerisk produktion. I sin senere have på Grønningen i Lemvig etablerede han gennem årene en skulptursamling på over 60 egne værker, hovedsageligt hugget i granit.

I 1994 skænkede kunstnerens arvinger denne samling til Lemvig Museum, og med støtte fra Lemvig Kommune, Lemvig og Omegns Valgmenighed og Ny Carlsbergfondet blev der anlagt en skulptursti med 54 værker.
Skulpturstien strækker sig fra Lemvig Museums have, op langs den 182 trin høje Stationstrappe og slutter i haven ved Lemvig og Omegns Valgmenighedskirke. Skulpturerne står i naturens grønne rum, med udsigt over byen og fjorden.

Kunstværkerne er meget forskellige; nogle er helt naturalistiske portrætter, mens andre kræver at man går på opdagelse i stenen. I museets have er der bl.a. et selvportræt samt en sten med vigtige årstal fra kunstnerens liv og tid. Flere værker knytter sig til digteren Thøger Larsen. Det er blandt andet en portrætbuste, hugget i 1958, og en skulptur med titlen ”Aar 2142”, som blev skabt i forbindelse med Thøger Larsens 100-års dag og henviser til digterens novelle ”Hemmeligheden”.
Midt på Stationstrappen står den monumentale ”Menneskenes Moder”, som kunstnerens hustru Agnete sad model til.
I haven ved Lemvig og Omegns Valgmenighedskirke finder man de skulpturer, der har et religiøst indhold. En af de fineste er nok stenen med Adam og Eva og det nyfødte barn.

Man kan finde flere oplysninger om kunstneren og hans værker på museets hjemmeside under Skulpturstien. Her kan man også hente en folder samt kort over skulptursamlingen i de to haver.

Viden om Torvald Westergaard