Tegneren Ida Gantriis udgiver i efterårsferien en ny børnebog på Lemvig Museums forlag. Det er en tegneserie, hvor hun inviterer børnene til at tegne med. Det er også en bog, der kan læses på tværs af generationer og give stof til mange gode samtaler om, hvordan tingene udvikler sig, og hvorfor mennesker er, som de er.
I bogen går Ida Gantriis på opdagelse i Lidenlund, den tegneserieby som hendes far, Henning Gantriis, skabte for næsten 70 år siden.
Samfundssatire i knæhøjde
Tegneserien ”Livets gang i Lidenlund” blev bragt i Politiken i godt 40 år, og i dag er der stadig mange, der har glæde af den, da den bringes dagligt i 15 provinsaviser. Mange har i tidens løb moret sig over de små tegnede historier om livet i den lille provinsby. Ofte kan man genkende naboen eller en fra sin egen by i historierne. For selv om Lidenlunds forlæg er Lemvig, så er historierne arketypiske og passer på det lidt provinsielle liv, der blev og bliver levet i Danmark. Henning Gantriis sagde selv, at ”Livets gang i Lidenlund” var et forkortet billede på Danmark – det var ”Danmark i knæhøjde”.
Lidenlund i Børnehøjde
Nu bringer Ida Gantriis så Lidenlund i børnehøjde.
Bogen ”Lidenlund for Børn” består som ”Livets gang i Lidenlund” af små afsluttede historier om pigen Ida og egernet Egon, der er dumpet ned i Lidenlund. Mange ting i Lidenlund er, som de var for 70 år siden, da tegneserien blev skabt. Ida og Egon går på opdagelse i byen og iagttager med undrende øjne det liv, der udspiller sig. På samme måde kan børn og voksne gå på opdagelse i bogens tegninger og små historier og snakke, om hvordan livet var før og nu. Men først og fremmest kan de more sig sammen, for Ida er som sin far en stor humorist. Der er utrolig mange sjove detaljer, man kan holde øje med og overraskende måder at tegne på, der skaber liv mellem de enkelte tegneserieruder.
Ida Gantriis krydser sit spor
Som barn elskede Ida at sidde ved sin fars skrivebord, når han arbejdede med dagens tegneseriestribe. Så tegnede hun selv og fulgte med i, hvordan faren skabte liv og historier på papiret. Siden blev hun selv uddannet tegner og har illustreret en lang række børnebøger. En overgang hjalp hun også sin far med at skitsere og rentegne, når tiden var knap og deadline faretruende nær.
For et par år siden spurgte Lars Mathiesen fra Lemvig Museum Ida Gantriis, om hun kunne have lyst til at lave en børnebog om sin barndom og om sin fars kendte tegneserie. Det var hun straks med på. Som forberedelse til bogen læste hun mange af de gamle tegneseriestriber. Erindringer blev vakt, og hun opdagede mange nye ting i hans tegninger. Bevæbnet med kopimaskine, saks og blyant gik hun i gang med at bearbejde de gamle striber og tilføje det ”barnlige” og nutidige perspektiv.
Arbejdet med bogen er nærmest blevet til en samtale mellem far og datter – som den gang ved skrivebordet, men nu som ligemænd. På samme måde håber Ida Gantriis, at bogen kan blive et afsæt for samtaler imellem generationer med hver deres perspektiv på livet.
Tirsdag d. 18. oktober er der kulturnat i Lemvig, og her bliver bogen præsenteret på Lemvig Museum. Ida Gantriis vil sidde og tegne og samtidig fortælle om sit arbejde med bogen.
I hele uge 42 kan børn og voksne hjælpe med at tegne til et stort Lidenlund-fællesbillede og samtidig deltage i en konkurrence om en originaltegning af Ida Gantriis.
I efterårsferien vil der være ekstraoplevelser i udstillingen ”Lidenlund i Børnehøjde” og ekstrapræmier til dem, der hjælper med at finde Lidenlundfigurerne på den nye oplevelsesrute rute for børn.
Fakta
Bogen ”Lidenlund for Børn”, er en del af Lemvig Museums tiltag for at skabe et nyt univers for børn med afsæt i tegneserien ”Livets gang i Lidenlund”. Projektet er blevet til med støtte fra Augustinus Fonden, Spar Nordfonden, Nordea Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Færch Fonden, Lemvig Kommune og Børne- og Ungdomskulturelt Samråd, Lemvig, samt en række lokale virksomheder.
Oplevelsesrute i Lidenlund/Lemvig
Lemvig har fået en ny oplevelsesrute for børn – en slags skattejagt, hvor opgaven er at hjælpe Henning Gantriis med at finde sine figurer fra Lidenlund. Præsten, borgmesteren og de andre kendte personager står placeret rundt i byen, ved de steder, hvor børn kommer. Ved hjælp af en QR-kode fortæller figuren en historie og hjælper en med at løse små opgaver, der giver adgang til en ”skat” i et pengeskab.
Lidenlund i Børnehøjde
På Lemvig Museum er Lidenlunds Torv nu blevet bygget op i børnehøjde, og der er åbent for leg i byens små huse. I Lidenlund er tiden, næsten, stået stille siden dengang Henning Gantriis begyndte at tegne serien, og derfor har byen en rigtig telefoncentral, som man skal ringe til og blive omstillet, hvis man vil snakke med andre i byens huse.
Byen har også en avis, et posthus og en politistation med arrest. I tøjbutikken kan man ”købe” en