Site Network: Lemvig museum | Skulpturstien | Planetstien | Jens Søndergaards Museum | A. Nevskij udstillingen | Flyvholm redningsstation |

Kattenhøj

Viden om enkelte sogne - Møborg

Møborg, der er beliggende i Møborg sogn syd for Lemvig, hører under Møborg/Nees pastorat. Sognet bærer præg af istidens smeltevandsfloder, for Møborg kirke ligger højt på en bakketop og rundt om Møborgs bakkeø ligger landskabet fladt. I Møborg ligger hovedgården Nr. Holmegård, som kan føres tilbage til 1400-tallet læs mere her:

I dag danner Nr. Holmegård, ud over landbrug, også rammen om et hestecenter med bl.a. handicapridning.
I sognet blev folketingsmanden Chr. Pedersen Aaberg født i 1819 og i 1899 blev der rejst et mindesmærke for ham i det lille anlæg i Serpentinen i Lemvig, læs mere her og om mindesten her.
I Møborg lå i mange år også en stor sandgrav, som i dag er udlagt til et meget smukt grønt område, med beplantning og søer, hvor der bl.a. bliver afholdt friluftsgudstjenester. Ud over kirken, der ligger sammen med præstegården, var der også i Møborg en centralskole med børnebibliotek, missionshus, forsamlingshus og indkøbsmuligheder, samt håndværk og landbrug. I dag ser Møborg noget anderledes ud, skolen er nedlagt og børnene går på Tangsø skole i Flynder. Den nærmeste dagligvarebutik ligger i Bækmarksbro.
Foreninger, forsamlingshuset og missionshuset er samlingspunkt for alle sognets beboer. Håndværk og især landbruget udgør en stor del af sognet.

Maren Kattenhøj

Nørre Holmegård

Røde Mølle

Møborg Østre skole

Mærsks hus

Åbjerggård

 

Kræmmergård

Møborg

Lille Krarup

Søndermark

Kræmmergård