Site Network: Lemvig museum | Skulpturstien | Planetstien | Jens Søndergaards Museum | A. Nevskij udstillingen | Flyvholm redningsstation |

Wilhelmsborg Kro

Viden om enkelte sogne - Lomborg

Lomborg, der er beliggende i Lomborg sogn, ligger sydvest for Lemvig. En del af Lomborg sogn ligger i Danmarks største plantage Klosterheden.
Landskabet er præget af istiden og man finder både morænelandskab og hedeslette.Læs også om Oldtidsvejen Ramme-Lomborg her:
I Lomborg ligger der sammen med kirken en præstegård. Lomborg havde også en centralskole, Lomborg ungdomsskole, andelsmejeri samt industri foruden landbruget.
I dag er den kommunale skole blevet lagt samen med Ramme skole, så her går sognets børn i skole. Til gengæld ligger daginstitutionerne i Lomborg. Et tiltag så begge sogne bliver tilgodeset. Lomborg ungdomsskole er der stadigvæk som efterskole. Sognet har også industri og andre virksomheder
I Lomborg sogn blev astronomen og matematikeren Christen Sørensen Longomontanus født den 4.10.1562. Da han var født i Lomborg fik han dette efternavn. Han studerede hos Tycho Brahe, og var hans kæreste elev. Han blev senere dennes medarbejder på Uranienborg og i Prag. I 1607 blev han udnævnt til professor i matematik og astronomi ved Københavns Universitet. Longomontanus grundlagde observatoriet i Rundetårn i København og var også den første professor i astronomi ved observatoriet. Observatoriet blev grundlagt sammen med Rundetårn i 1637-42. Longomontanus døde 8.10.1647, 85 år gammel. Der blev i 1949 rejst en mindesten i Lomborg over Longomontanus. Læs mere her:

Mindesten

Høstarbejde i Lomborh

Forspand fra Grønkjær i Lomborg

Nr. Kvistgård i Rom

 

Tørrecentralen i Rom

Sorgenfri i Lomborg

Rom

Købmandshandel v. holdepladsen i Lomborg

Lomborg Skjolddansere

Ø.Thybogård i Lomborg

Vilhelmsborg kro

Mullersgård i Lomborg

Overby i Rom