Site Network: Lemvig museum | Skulpturstien | Planetstien | Jens Søndergaards Museum | A. Nevskij udstillingen | Flyvholm redningsstation |

skulpturhaven

Skulpturstien for børn

Skulpturstien begynder i Lemvig Museums have i Vesterbjerg i Lemvig. En skulptur er et kunstværk, der er lavet af ler eller metal eller sten, og som står frit. Skulpturerne på Skulpturstien er alle sammen lavet af den samme kunstner, Torvald Westergaard. Han levede fra 1901 til 1988 og boede hele sit voksne liv i Lemvig. Han var udlært til at hugge fine ting i marmor og sandsten, men de fleste af sine arbejder lavede han i granit, som er en meget hård stenart. I sine unge dage lavede han mange portrætter af folk, og her var det vigtigt at få stenene hugget til, så ansigtet virkelig kom til at ligne det menneske, som portrættet skulle forestille. Senere, da han blev ældre, blev han meget optaget af selve naturstenenes mærkelige former. Nu fik stenen lov til at være med til at bestemme, hvad han huggede ud med sin mejsel og hammer.

Når man er på den del af Skulpturstien, der findes i Lemvig Museums have, kan man gå på opdagelse efter andre sten. Der er møllesten og et hundetrug, og i trapperne i haven er der sten, som stammer fra gamle kirkemure. De fleste af trappestenene er af granit, men der er også nogle af en stenart, der hedder larvikit, fordi de stammer fra området omkring Larvik i Sydnorge. Den slags sten er kommet hertil med isbræerne under sidste istid for måske 100.000 år siden. Man kan kende dem på, at de er meget mørkegrå med centimeterstore blanke skinnende partier. Én af dem ligger til højre på det næstnederste trappetrin på den trappe, der fører op til museets terrasse. I haven er der også borde og bænke, så man kan spise sin medbragte mad.

Når man har set stenene i museets have, går man tværs over vejen, hvor der er flere skulpturer på græsplænen, og op ad en lille sti til venstre bag husene. Herfra kommer man ud på Banegårdsstien (eller Stationstrappen, som den også kaldes). Midtvejs oppe kan man lave en lille afstikker op til højre til et flot udsigtspunkt. Hele vejen er der skulpturer at kigge på. Fra toppen af trappen går man lidt til venstre og ind gennem lågen til haven ved Lemvig Valgmenighedskirke. Her står resten af skulpturerne, blandt anden én med Adam og Eva og et nyfødt barn.
 
Der er 54 forskellige skulpturer at se på. Nogle af dem er meget naturalistiske, som det hedder, når noget ligner virkeligheden. Der er blandt andet et fint portræt af en gammel kone, som faktisk boede i Ågade i Lemvig, dengang Torvald Westergaard levede. Når man ser hendes portræt, er det næsten som at se hende i virkeligheden. Hun har en lille fletning, der er sat op i nakken, og en fint strikket vest, alt sammen hugget ud i sten, og man kan se på hendes mund og kinder, at hun ingen tænder har. Der er også en mærkelig sten med mange årstal på. Den fortæller om alle de vigtigste årstal i Torvald Westergaards liv, fra han blev født til han døde. Der er også sten, hvor man bliver nødt til at gå på opdagelse for at finde ansigter eller figurer, der er hugget ind.

Folder med kort (337 kB pdf-fil), kort over museets have (131 kB) og kort over valgmenighedens have.