Site Network: Lemvig museum | Skulpturstien | Planetstien | Jens Søndergaards Museum | A. Nevskij udstillingen | Flyvholm redningsstation |

Planetstien for børn

Planetstien for børn

Planetstien er en model af solsystemet, lavet i landskabet langs fjorden fra Lemvig til Nissum Bredning. Hele turen er 12 km lang, når man går ad de afmærkede stier – og så skal man tilbage igen; men heldigvis kan man nøjes med at gå et kortere stykke og alligevel opleve noget. Ud til Saturn på Vinkelhage er der knap 1,5 km, og ud til Neptun på Gjellerodde omkring 4,5 km.

Turen begynder ved Solen, der står i svinget i Vesterbjerg oven for Lemvig Museum. Det er en stor bronzekugle, der ligesom alle planeterne – og afstanden imellem dem - er formindsket én milliard gange i forhold til virkeligheden. I Planetstiens målestok betyder det, at hver gang man har taget et skridt på 1 meter, så svarer det til 1 million kilometer i virkelighedens himmelrum.

På turen kommer man forbi Merkur, Venus, Jorden og Månen, Mars, asteroiden Ceres, Jupiter og Saturn på det første stykke fra Lemvig til Vinkelhage. Uranus står på stranden nord for sommerhusene og campingpladsen, mens Neptun er helt ude på Gjellerodde. Herude finder man også Pluto, som er vist i tre positioner, fordi dens bane er oval. Hvis vi stod på den rigtige Pluto og så tilbage mod Solen, så ville denne kun se ud som en meget klar stjerne. Det ville nu ikke være særligt behageligt at opholde sig på Pluto, for på overfladen er der minus 240 graders kulde.

Planeterne er vist som små og større bronzekugler på et fundament af granit. På hver af soklerne står der oplysninger om afstanden til Solen, så man kan holde øje med, hvor mange millioner kilometer man har gået.

Planetstien er en underholdende tur at gå med børn, men de skal være lidt større og udholdende for at gå helt ud til Neptun – og tilbage igen! På stykket fra Vinkelhage til Gjellerodde går man dog langs stranden med mulighed for en afstikker op og ned ad en trappe i skrænterne, så der kan være andre ting at kigge på og at lave undervejs mellem Jupiter og Neptun.

Det er en god idé at medbringe noget at spise og drikke undervejs. Ellers er der en kiosk på Lemvig Campingplads og et cafeteria på Gjellerodde. Om sommeren kan man også besøge Gjellergård, hvor man kan købe kaffe og sodavand og hjemmebagt kage.

Folder med kort over Planetstien 182 kb pdf.